The Beatles

The Beatles

The Beatles -yhtye sai alkunsa Englannin Liverpoolissa 1960. Bändin esiaste oli kuusitoistavuotiaan John Lennonin koulu kavereidensa kanssa muodostama The Quarrymen. Paul McCartney, ja George Harrison liittyivät pian yhtyeeseen. Bassoa yhtyeen alkuaikoina soitti Lennonin taidekoulu kaveri Stuart Sutcliffe.

60-luvun alkuun mennessä yhtye oli muuttanut nimensä The Beatlesiksi 60-luvun, ja he palkannut Pete Bestin rumpalikseen. Beatlesin ensimmäiset varsinaiset keikat olivat Hampurin punaisten lyhtyjen alueella, jossa heidän managerinsa Allan Williams oli järjestänyt kolmen ja puolen kuukauden residenssin. Keikka ei kuitenkaan päättynyt kovinkaan hyvissä merkeissä. Heidät palkannut Bruno Koschmider sai kuulla että bändi oli heittänyt keikkaa kilpailijan tiloissa, ja näin rikkonut sopimuksensa. Hän käräytti iästään valehdelleen Harrisonin viranomaisille, ja tämä potkittiin rajan yli takaisin Englantiin. Myös muut bändin jäsenet joutuivat lähtemään maasta aikataulusta edellä, nuoret miehet olivat sytyttäneet kondomin palamaan julkisella alueella, ja heitä syytettiin tuhopolton yrityksestä.

Sutcliffe jätti bändin 1961, ja bändi jatkoi  keikkailua Hampurissa ja Liverpoolissa neli miehisenä kokoonpanona. Musiikki tuottaja Bert Kaempfert sopi yhtyeen kanssa sopimuksen, ja yhtye soitti Tony Sheridanin taustabändinä levyillä keikkojen lisäksi.

The Beatlesin ura lähti kääntymään kun he tapasivat tulevan managerinsa Brian Epsteinin Liverpoolin The Cavern -klubilla  vuonna 1961. Epstein oli paikallinen levykaupan omistaja ja musiikki journalisti, ja rakastui yhtyeen energiaan ensisilmäyksellä. Managerin pestin hän sai 1962, ja ensimmäinen vuosi uudessa pestissä kului bändin vapauttamiseen Kaempfertin sopimuksesta.

Menestyksen alku

The Beatlesin ensimmäinen oma levytys sopimus solmittiin 1962 EMI levy-yhtiön tuottajan George Martinin kanssa. Martin ei arvostanut Pete Bestin rumpalin taitoja, ja hänet vaihdettiin pian Ringo Star nimiseen herraan, legendaarinen kokoonpano oli nyt kasassa. Yhtye päätti että kaikki bändin neljä jäsentä laulaisivat levyillä, taatakseen kaikkien tasavertaisuuden yhtyeessä. Epstein rohkaisi yhtyeen jäseniä ammattimaisemman lava esiintymisen suuntaan. Ensimmäinen studioalbumi, Please Please Me julkaistiin maaliskuussa 1963, ja levyn menestystä seurasivat lukuisat kiertueet, ja media kiinnostus. Yleisesti alettiin puhumaan Beatlemaniasta, ja bändi päättyi jättämään varjoonsa suuremmat tähdet, joiden lämmittelijä bändinä he esiintyivät.

The Beatlesin Amerikan valloitusta hidasti EMI:n Amerikan haarakonttorin Capitol Recordsin vastustus heidän levyjensä julkaisemiselle maassa. Epstein järjesti kuitenkin markkinointikampanjan, ja 1964  yhtyeen musiikki alkoi levitä amerikkalaisille radiokanaville. Kysynnän kasvatessa Capitol järjesti pika julkaisun, ja I Want To Hold Your Hand myi miljoona kappaletta. Bändin ensimmäinen Amerikan kiertue sai alkunsa helmikuussa 1964, ja heitä vastassa John F Kennedy lentokentällä oli 3 000 amerikkalaista fania. Mantereen ensi esiintymisen The Ed Sullivan Showssa näki 73 miljoonaa katsojaa. Yhtyeen menestys jenkeissä johti myös kolmen elokuvan sopimukseen, ensimmäinen näistä A Hard Day’s Night sai ensi-iltansa 1964, ja se oli sekä yleisö että kriittinen menestys.

Lopun alku

The Beatlesin jäsenten poliittiset ajatukset lähtivät heräämään 1964 kun he tapasivat Bob Dylanin New Yorkissa. Yhtye kieltäytyi esiintymään amerikan kiertueellaan keikka paikoissa joissa mustat ja valkoiset yleisön jäsenet oli eroteltu toisistaan. Bändi ei myöskään välttynyt huumaus aineilta villillä 60-luvulla, ja John Lennon sekä George Harrison käyttivät LSD huumetta usein luovan työn auttajana. Vuoteen 1965 mennessä kaikki The Beatlesin jäsenet polttivat pilveä päivittäin, ja huumausaineiden käyttö alkoi vaikuttamaan yhtyeen musiikilliseen suuntaukseen, vieden sitä kohti psykedeelistä maailmaa.

The Beatlesin manageri Epstein kuoli rauhoittavien aineiden yliannostukseen 1967, jättäen yhtyeen jäsenet tyhjän päälle. He ajautuivat Maharishi Majesh Yogi gurun vaikutuksen alaisuuteen, ja viettivät pitkiä tuottelijaan ajanjakson hänen ashramissaan Intiassa.

Suuri osa Valkoisen Albumin kappaleista sai alkunsa tämän reissun aikana. Bändin sisäiset suhteet alkoivat kuitenkin vaurioitua Intian matkan aikana, ja Lennon menetti mielenkiinnon McCArtneyn kanssa yhteistyön tekemiseen kappaleiden säveltäjä sanoittajina. McCartney jätti yhtyeen huhtikuussa 1970, ja virallisesti bändi hajosi Lennonin allekirjoitettua paperit joulukuussa 1974.

soundgeisthelsinki - 2021