Tavastia, klubien klassikko

Tavastia, klubien klassikko

Tavastia Klubi toimii Helsingissä Hämäläisten Talossa, eli Hämiksellä. Hämis tunnettiin alkujaan suosittuna tanssipaikkana, eikä sen muuntautuminen rock-klubiksi tapahtunut yhdessä yössä. 1970 perustettu Tavastia Klubi toimi aluksi muutamana päivänä viikossa ja jakoi klubitilat edelleen tanssiväen kanssa.

Tavastia, klubien klassikko

Ajatus Tavastia Klubin perustamiseen lähti siitä, että rock-klubille oli selkeästi tilausta 70-luvun alkupuolella, ja keskioluen vapauduttua kauppoihin 1969, tarkoitus oli perustaa musiikkiklubi jossa oli myös anniskeluoikeudet. Paikat joissa ei ollut anniskelua, kärsivät selkeää yleisökatoa. Vuonna 1972 Tavastian legendaarinen luotsaaja Juhani Merimaa otti paikan haltuunsa. Tavastialla nähtiin alkuvuosina sellaisia suomalaisia rock musiikin pioneereja kuten Kirka & Islanders, Pepe & The Paradise, Kalevala, Jig-Saw, Remu & The Hurriganes, Rauli Badding Somerjoki jne. Jussi Raittisen Elton Johnin Crocodile Rokista tekemä versio Tavastia Rock, toimi Tavastia Klubin mainoskappaleena, ja sitä kierrettiin soittamassa suomalaisten baarien jukeboxeissa ahkerasti, jotta biisi ja sen sanoma uppoaisi kansaan. Ja niin myös kävi.Tavastiasta tuli rock- ja populäärimusiikin mekka, ja tanssimusiikki jäi vähemmälle. Tavastialla soi myös jazz aina torstai-iltaisin, ja ulkomaiset artistit kuten Manfred Mann’s Earth Band ja The Swinging Blue Jeans alkoivat näkyä ja kuulua Tavastia Klubin lavalla.Tavastiasta kehittyi paikka, jossa jokainen aloitteleva bändi halusi palavasti esiintyä. Tavastian lava oli paikka jossa sai näkyvyyttä ja tuli nopeasti tunnetuksi suomen rock-kansan keskuudessa. Loppuunmyyty Tavastian keikka oli se päämäärä johon piti pyrkiä. Tavastialla onkin tehty suomalaisen rock musiikin historiaa useaan otteeseen.

Musiikkigenret ja vuosikymmenet vaihtuvat

80-luvulle tultessa Tavastian valtaa Punk. Tämän musiikkityylin tuntijoiden mielestä aika myöhään, sillä Punk oli jo edellisen vuosikymmenen tuote. Syy tähän löytyy Lepakosta, joka oli tuonut Punk bändit jo esille voimakkaasti vuosia aiemmin. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut Tavastian suosioon negatiivisesti, vaan aatetta jyrättiin kunnolla, ja lavalla esiintyi ulkomaalainen Troggs, joka oli ehkä kuumin nimi Punk-scenessä tuohon aikaan. Myös Dead Kennedys, The Damned, U.K Subs ja Lords of the New Church nähtiin kuumentamassa tunteita Tavastialla.

Rockabillyn samaan aikaan tulo Tavastialle ei jäänyt Punk-tarjonnan varjoon. Irlantilainen Matchbox pisti Tavastian sekaisin, siis myös kirjaimellisesti. Merimaa totesikin että ehkä ne linkkupöydät ei olleetkaan niin hyvä ajatus, kun jengi joraa niin että lasit särkyy. Tavastialla on nähty lukuisten eri musiikkityylien tuleminen suomeen. Rock-henkisestä aatteestaan huolimatta, Tavastialla soi edelleen blues ja jazz, ja siellä on kuultu myös Texas-musiikin taitureita kuten Fabulous Thunderbirds ja Omar & The Howler.

Legendaarinen esiintymispaikka

Voi oikeastaan sanoa että jokainen Tavastialla esiintynyt suomalainen bändi on taatusti tunnettu. Lista on vaikuttava ja pitkä. Siitä löytyy kaikki varteenotettavat muusikot ja monet heistä ovat esiintyneet Tavastialla jo sen alkuaikoina, ja edelleen vetävät täyden salin. Lukuisia ulkomaan tulevia tähtiä ja vanhoja konkareita löytyy myös edelleen Tavastian buukkauskalenterista. Yksi varmasti tunnetuimmista bändeistä, jolla on aina ollut vahva side Tavastiaan, on Hanoi Rocks. Bändin ensikeikka nähtiin Tavastialla vuonna 1981. Tavastialla on nähty monia jäähyväiskeikkoja ja koettu hienoja iltoja musiikkilegendojen kera. Tavastian pimeä ja karu rock-klubitunnelma on ainutlaatuinen. Tavastia ei hienostele koreilla kalusteilla tai kristallikruunuilla. Sen sielu on musiikissa ja mustissa seinissä ja yleisössä. Takabaarin keskikaljahanat ovat tosin saaneet monipuolisemman tarjoiluvalikoiman seurakseen vuosien saatossa, silti tunnelma ei ole paljoa muuttunut sen olemassaolon alkuajoista.

Legendaarinen esiintymispaikka

Tavastia tarjoaa edelleen esiintymispaikan aloitteleville bändeille, huolimatta vaikuttavasta taiteilijakaartista joka siellä taukoamatta esiintyy. Tavastia on edelleen se paikka johon pitää päästä fiilistelemään suosikki esiintyjiään, ja sen pitkästä historiasta huolimatta Tavastia ei ole nuutunut ajan myötä, vaan on kokoajan ajanhengessä mukana, ja osaa napata kiinni uusista lupaavista tulokkaista, niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin. Tavastia Rocks!

soundgeisthelsinki - 2021