Rap musiikki ja Hip Hop kulttuuri

Rap musiikki ja Hip Hop kulttuuri

Rap musiikki ja hip hop kulttuuri saivat alkunsa 1970-luvun New Yorkissa. Bronx alueen köyhät, suurimmilta osin afroamerikkalaiset, asukkaat kaipasivat musiikillista ilmaisu keinoa. Käyttäen kahta vinyylilevysoitinta ja mixeriä, paikalliset DJ:t alkoivat kehittämään musiikkityyliä, joka käytti hyväkseen skrätsäystä, beatsamplingiä, ja muita mixaus tekniikoita. Musiikkia esitettiin naapuruston block party -juhlissa, ja lajin aloittaja muusikoiksi mielletään usein Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash, ja DJ Kool Herc muiden muassa.

Rap -laulutyyli kehittyi alun perin Jamaikalaisesta toasting -tyylistä, jonka aikana MC tai DJ puhuu lyhyitä lauseita soitettavien levyjen päälle, rohkaisten kuulijoita tanssilattialle. Rappaaja puhuu rytmillisesti levy, tai instrumentaali musiikin tahtiin, ja sanoitukset ovat usein ainakin osittain improvisoituja. Rap musiikin lisäksi hip hop kulttuurin tärkeitä osa alueita ovat graffitimaalaus, break dance -tanssityyli, sekä DJ ja MC kulttuuri.

Hip hop kulttuurin nousu tapahtui rumpukoneiden ja sämpläys tekniikan yleistyessä, sekä näiden laitteiden hintojen laskiessa. Musiikkityylin alkuperäisten esittäjien, ja sen seuraajien köyhyydestä johtuen, rap ei noussut suuren yleisön tietoisuuteen moneen vuoteen, ja ensimmäiset viralliset levytykset tapahtuivat 1979. Amerikan ulkopuolelle musiikkityyli ja sitä ympäröivä kulttuuri levisivät 80-luvun puolessavälissä,

West Coast v East Coast

80- ja 90-luvuilla hip hop ja rap kulttuuri lähti haarautumaan useisiin alalajeihin joilla kullakin oli omat teemansa sekä musiikillisesti, että lyyrisesti. Yleisesti gangsta rap keskittyy sen esittäjien usein väkivaltaisiin elämäntapoihin, köyhyyteen, ja suurkaupungeissa asuvien afroamerikkalaisten kohtaamaan sortoon. Aihe alueet ovat usein poliittisia, ja tyylilajia on kritisoitu rikollisen elämäntavan ihannoinnista ja puskemisesta. Alkuperäisiksi gangsta rap-artisteiksi lasketaan muun muassa Ice-T, Ice Cube ja Schoolly D.

Gangsta rap jakautui länsi ja itärannikon alalajeiksi, jotka poikkeavat toisistaan musiikallisesti. Amerikan länsirannikon West Coast hip hop -tyyli on usein gangsta rap tyylistä, ja se sai alkunsa Los Angelesin slummi alueilla. Alalajin tunnettuja vaikuttajia ovat olleet Dr Dre, Tupac Shakur, 2 Chainz. West Coast hip hop nousi valtavirtaan 90-luvun alussa, ja rap artisteista tuli maailmanlaajuisia julkkiksia. 2000-luvulla EAst Coast tyyli oli suuremmassa suosiossa, mutta viime vuosina länsi tyyli on ottanut valta-asemansa takaisin tanssittavilla, klubeissa soitettavilla kappaleilla.

East coast -tyylinen hip hop musiikki nojaa pitkälle sitä esittävien rap -artistien lyyrisiin taitoihin. Sanoituksilla leikkiminen, ja niiden monimutkaisuus on tyypillistä, ja sanojen virta jatkuvaa. Tunnettuja East Coast artisteja ovat esimerkiksi Notorious B.I.G., Nas, Beastie Boys, ja Public Enemy.

Näiden kahden tyylisuunnan kilpailu kääntyi vaarallisiin mittoihin 90-luvun puolessa välissä, jolloin artistien ja heidän tuki joukkojensa väliset erimielisyydet eskaloituivat huomattavasti. Itärannikon Bad Boy Records- , ja länsirannikon Death Row Records -levyyhtiöiden välille syntyi verinen riita, joka kulminoitui tunnettujen hip hop artistien Tupac Shakurin ja Biggie Smallsin kuolemaan erillisten drive-by -ammuntojen uhreina.

Suomi rap

Suomeen hip hop ja rap kulttuuri saapuivat musiikki television mukana 1980-luvulla. Helsinkiläinen Lepakko klubi alkoi järjestämään breakdance – ja hip hop -klubeja, ja lajin ensimmäinen suomalainen levytys oli vuonna 1983 julkaistu General Njassa and the Lost Division -yhtyeen kappale I’m Young, Beautiful and Natural.

Ensimmäinen suuren yleisön tietoisuuteen noussut suomalainen rap -yhtye oli 80-luvun lopulla uransa aloittanut Pääkköset. Yhtye otti vaikutteita Beastie Boysilta. Pääkkösten vanavedessä musiikkia lähtivät tekemään Raptori ja MC Nikke T, joiden musiikkia luotiin enemmän humoristisesta lähtökohdasta.

Varsinaisesti Suomirap lähti nousuun 2000-luvulla, jolloin Paleface, Ezkimo, ja Tulenkantajat pääsivät suurempien levy-yhtiöiden markkinoinnin alaisuuteen. Helsingin lisäksi Jyväskylä on ollut tuottoisa rap musiikin saralla, ja tänä päivänä useat artistit kohoavat virallisen albumislistan kärkisijoille.

soundgeisthelsinki - 2021