Pop-laulaja Robyn

Pop-laulaja Robyn

Jos pidät pop-musiikista, erityisesti elektropopista ja dance-popista, olet ehkä kuullut sellaisesta laulaja-lauluntekijästä kuin Robyn. Tämä ruotsalainen tähti on tehnyt huikean uran, joka alkoi jo hänen ollessaan 10-vuotias, ja on tuottanut hänelle myös Grammy Award -ehdokkuuksia ja monta listahittiä. Lähdetäänpä katsomaan hieman mitä Robynin elämässä ja uralla oikein on tapahtunut tähän mennessä!

Varhainen ura

Robin Miriam Carlsson, eli Robyn, syntyi vuonna 1979. Hän aloitti uransa jo 10-vuotiaana esiintyessään ruotsalais-norjalaisessa animaatiossa The Journey to Melonia erään hahmon ääninäyttelijänä. Musiikin esittämiseen hän siirtyi myös jo varhaisessa vaiheessa: 12-vuotiaana hän julkaisi kappaleen You Can Always be Number One”, joka oli teemamusiikkina ruotsalaisessa tv-show’ssa. Samoihin aikoihin Robyn esitti ensimmäisen oman musiikkikappaleensa eräässä toisessa televisio-ohjelmassa. Robynin lahjakkuuden huomasikin pian poplaulaja Meja, joka oli bändinsä kanssa vierailemassa tämän koulussa; vaikuttuneena Robynin kyvyistä, Meja järjesti tapaamisen oman managerinsa ja Robynin sekä tämän vanhempien kanssa. Tuloksena oli ensimmäinen levytyssopimus Ricochet Records Swedenin kanssa Robynin ollessa vain 14-vuotias! Jatkoa seurasi pian: 15-vuotiaana vuonna 1994 hän levytti debyyttisinglensä You’ve Got That Somethin’, ja myöhemmin samana vuonna hän teki Ruotsin läpimurtonsa kun single Do You Really Want Me (Show Respect) ilmestyi. Vuonna 1995 oli ensimmäisen albumin julkaisemisen vuoro. Robyn oli myös mukana tekemässä vuoden 1997 Euroviisujen alkukarsinnoissa kilpaillutta kappaletta You Make Me Whole Again, joka valitettavasti jäi karsintojen neljänneksi.

Robynin Yhdysvaltojen läpimurto tapahtuikin sitten vuoden 1997 lopulla, kun hänen dance-pop -kappaleensa Show Me Love ja Do You Know (What It Takes) ponkaisivat Billboardin 10 parhaan joukkoon; kappaleet menestyivät myös Isossa-Britanniassa. Kun lisäksi Robyn vieraili erilaisissa tv-ohjelmissa ja kiersi muutenkin maailmaa, iski häneen lopulta uupumus, ja palaaminen Ruotsiin lepäämään oli tässä vaiheessa välttämättömyys. Seuraava albumi My Truth julkaistiinkin vasta vuonna 1999, ja sitä seuraava Don’t Stop the Music vuonna 2002. Robyn kuitenkin keikkaili koko ajan ahkerasti, ja vieraili myös muiden artistien musiikkialbumeilla. Kun 2000-luvun puolivälissä Robynin soundi alkoi mennä enemmän elektropopin suuntaan, mikä herätti hänen levy-yhtiössään kritiikkiä, perusti hän oman yhtiönsä, Konichiwa Recordsin. Nyt Robyn pystyi tekemään omannäköistä musiikkiansa ja olemaan taiteellisesti vapaa; vuosikymmenen lopulla Robynin kappaleita kuunneltiin maailmanlaajuisesti, hän teki useita kiertueita muun muassa Yhdysvalloissa, ja esiintyi myös Madonnan kiertueella tämän lämppärinä.

Viime vuosikymmen

Viime vuosikymmen

Robynin ehkä maailmanlaajuisesti tunnetuin ja soitetuin kappale, Dancing on My Own, näki päivänvalon vuonna 2010, kun hän julkaisi ensimmäisen albumin Body Talk -trilogiastaan. Kappale nousi hetkessä sekä Ruotsin singlelistan ykköseksi, että Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian listojen kärkikymmenikköön. Seuraavat trilogian albumit Robyn levytti hengästyttävän nopeassa ajassa, yhden ja saman vuoden aikana. Seuraavat vuodet Robyn paistatteli maineessa ja kunniassa, esiintyen paitsi omissa konserteissaan, myös monien muiden artistien, kuten Snoop Doggin ja Neneh Cherryn, kanssa. Yksi aluevaltaus oli myös esiintyminen Gossip Girl -sarjassa sekä Honey -kappaleen tekeminen HBO:n tv-sarjaan Girls. Toisaalta julkisuudessa Robyn pysytteli muuten hyvin matalalla profiililla, mikä antoi aiheen ihmetellä muutama vuosi sitten, onko tähti täysin kadonnut musiikkirintamalta. Huoli osoittautui turhaksi. Vuonna 2018 Robyn esitti eräissä juhlissa täysversion jo hieman aikaisemmin ilmestyneestä kappaleestaan Honey, ja fanien riemuksi teki myös Pohjois-Amerikan ja Euroopan kiertueet vuonna 2019. Tämän vuoden 2020 keväällä hänet myös palkittiin ansaitusti: ensin NME Awards’issa vuosikymmenen lauluntekijän tittelillä, ja myöhemmin kriitikkojulkaisu Acclaimed Music rankkasi kappaleen Dancing on My Own 2010-luvun loistavimmaksi kappaleeksi. Robynin tähti ei siis todellakaan ole sammunut; toivottavasti saamme kuulla häneltä lisää upeaa musiikkia seuraavankin vuosikymmenen aikana!

soundgeisthelsinki - 2021