Olavi Virta

Olavi Virta

Olavi Virta on Suomen kansan suuresti rakastama iskelmä- ja tangolaulaja, joka myös näytteli uransa aikana useissa elokuvissa. Olavi virta tunnetaan yhtenä Suomen musiikkihistorian tuottelijaimista laulajista, hän levytti uransa aikana noin 600 kappaletta, joista monet ovat jääneet elämään suomalaiseen populaarikulttuuriin. Virran tunnetuksi tekemiä kappaleita esitetään edelleen tanssilavoilla, kuuluisien artistien johdosta, ja karaokebaareissa kautta Suomen maan.

Olavi Virta syntyi musiikilliseen perheeseen 27 helmikuuta 1915. Hänen isoisänsä Oskari Ilmén oli esiintynyt nuoruudessaan kuplettilaulajana, ja sekä Virran isä että äiti olivat lahjakkaita soittajia. Nuoren Olavin ensimmäinen soitin oli piano, mutta hän siirtyi viulunsoittoon vanhempiensa erottua. Armeija aikanaan Virta liittyi Karjalan Laulu mieskuoroon, ja jatkoi laulutuntien ottamista.

193, Virran palattua siviiliin, hän sai paikan Rainbow orkesterin laulaja kitaristina. Tämä aloitti miehen ammattimuusikon uran, ja ensimmäiset levytykset, Kun öinen kuu kulkee ja Syysserenadi, näkivät päivänvalon 1938. Talvisota keskeytti lupaavan laulajan uran, mutta mies piti taitoa yllä ottamalla kitaran mukaan, ja viihdyttäen joukkoja rintamalla. Jatkosodan aikana hän päätyi Kannaksen radioon kuuluttajaksi. Sotien loputtua Virta hakeutui opiskelemaan näyttelijäntaitoja Suomen Filmiteollisuuden Filmikouluun, ja toimi näyttelijän ammatissa Punaisessa Myllyssä.

Virta sanoitti ja sävelsi esittämänsä kappaleet itse uransa alussa, 50-luvun lopulla hän kääntyi ammatti sanoittajien puolee, keskittyen sävellykseen ja kappaleiden esittämiseen. Lopulta vuoteen 1954 mennessä Virta lopetti omien kappaleiden säveltämisen, ja kaikki hänen tuotantonsa on ollut sekä muiden säveltämää että sanoittamaa tästä eteenpäin.

Laulajan- ja näyttelijänuran lisäksi Virta ansaitsi elantonsa liikemiehenä. 40-luvulla hän perusti sekä painolaitoksen että kaksi musiikkikauppaa.  Virta avioitui vuonna 1946 Irene Henrikssonin kanssa, ja avioliittoa siunasi vuosien kuluessa kolme lasta. Levytysura sai siivet alleen avioliiton alkuvuosina, ja vuosikymmen lopulla hän perusti ensimmäisen nimikko orkesterinsa. Yhteistyö Toivo Kärjen kanssa alkoi vuonna 1944, jatkui muutaman vuoden, ja jäi tauolle vuoteen 1955 saakka.

50-luku oli Olavi Virran kultaaikaa, ja hänen levytyksensä olivat usein radion soittolistojen kärjessä. Levytys tuotos oli runsasta, ja vuosina 1953 ja 1954 hän kävi studiossa lähes päivittäin. Tämä ajanjakso tuotti useita hittejä,Täysikuu, Sinun Silmiesi tähden, Poika varjoiselta kujalta, ja Mambo italiano, levytettiin 1950-luvulla. Virta otti myös vastaan paikan Levytukku -levy-yhtiön tuotantopäällikkönä. Valitettavasti valta-asema nousi hieman miehen päähän, ja hän keskittyi lähinnä omien levytystensä tekemiseen merkin kautta, ennemmin kuin levymerkin kasvattamiseen uusien tuoreiden artistien välityksellä.

Virran uran lasku vuodet

Olavi Virran elämä kääntyi lasku kierteeseen 50-luvun lopulla. Levytukun pyöritys ei ollut kovinkaan ammattimaista, ja miehen alkoholinkäyttö nousi ongelmallisiin mittakaavoihin. Hän vietti huomattavia määriä aikaa Helsinkiläisessä Torni hotellissa, boheemin Tornin Jengin porukoissa. Virta sai vihdoin potkut Levytukusta vuonna 1958, hoidettuaan firman asioita vasemmalla kädellä vuosien ajan. Hänen henkilökohtaiset rahaasiansa olivat myös huonolla tolalla, ja elämä tapahtui lähinnä kädestä suuhun periaatteella.

Virran ura kääntyi laskuun, ja lehdistö alkoi nimittämään miestä skandaalin käryisten vuosien jälkeen “laulavaksi lihapullaksi”. Virtojen avioliitto päättyi eroon 1959, jolloin hänen vaimonsa muutti Tukholmaan lasten kanssa. Ero ei tullut yllätyksenä, sillä Virralla oli ollut suhteita vieraisiin naisiin, ja liitto oli ollut lähinnä muodollisuus sen viimeisten vuosien ajan. Lopulta Olavi Virran musiikkiliikkeet ajautuivat konkurssiin vuonna 1964.

Vaikka Virran ura kääntyi uuteen nousuun 60-luvulla, ja mies levytti useita mestarillisia tulkintoja., hänen henkilökohtainen elämänsä ei koskaan täysin parantunut 50-luvun kriisi vuosista. Scandia levy-yhtiö antoi hänelle levytyssopimuksen 1960, ja tämän aikana levytettiin useita suuren yleisön tuntemia kappaleita, kuten Hopeinen kuu, Kultainen nuoruus, ja Aamu Airistolla. Koti elämässään mies oli kuitenkin masentunut, ja kärsi pitkäaikaisen alkoholismin aiheuttamista sairauksista. Olavi Virta kuoli 1972 ja hänet haudattiin Malmin hautausmaalle.

soundgeisthelsinki - 2021