Musiikki televisiossa

Musiikki televisiossa

MTV eli musiikkitelevisio aloitti musiikkivideoiden esittämisen yhdysvalloissa 1981. Ensimmäinen kanavalla soitettu video oli The Buggles -yhtyeen Video Killed the Radio Star. Kanava levisi satelliittikanavien kautta ympäri maailmaa, ja ajan kuluessa avattiin useita maakohtaisia MTV kanavia jotka soittivat myös paikallista musiikkia.

MTV oli äärimmäisen vaikutusvaltainen artistien nousussa ja laskussa kautta 80- ja 90-lukujen, mutta nykypäivänä sen ohjelmisto on muuttunut lähinnä näyttämään reality TV sarjoja. Artistit kuten Madonna ja MIchael Jackson kohosivat supertähdiksi kanavan vaikutuksen alaisuudessa.

Suomen MTV aloitti toimintansa vuonna 2005, ja vaikka suurin osa ohjelmistosta on televisiosarjoja, kanavalla esitetään musiikkivideoita päivittäin tiettyjen aikojen välillä. Kanavan suomalaisuus tulee esille lähinnä sarjojen suomenkielisen tekstityksen, ja suomalaisten mainosten kautta, mutta myös suomalaisten artistien videoita esitetään silloin tällöin.

Musiikki ohjelmat

Suomalaisella on pitkät juuret musiikkiohjelmien kanssa. Legendaarinen Levyraati näki päivänvalon 1961, ja sen esittäminen jatkui YLE:llä vuoteen 1992, jonka jälkeen se siirtyi MTV3 kanavalle, ja jatkui vuoteen 2005 saakka. Levyraati perustui Englannissa BBC kanavalla 1959-1967 esitettyyn Juke Box Jury -ohjelmaan.

Ohjelman formaatti perustui vakituiseen juontajaan, ja vaihtelevista julkkiksista koostettuun raatiin, jotka arvostelivat levymusiikkia, antaen yksittäis kappaleille pisteitä arvo asteikkolla 1-10. Ohjelman alkuaikoina musiikki soitettiin levyltä, ja kuvituksena käytettiin raadin jäsenten ilmeitä sekä kuvia musiikin esittäjistä. Myöhemmin musiikki esitettiin musiikkivideoiden tukemana.  Suomalaisen Levyraadin tunnetuin juontaja oli Jukka Virtanen, jonka valtakausi kesti vuodesta 1980 vuoteen 1997.

Nyky televisiossa suosittuja ovat uusia artisteja esittelevät musiikkikilpailu ohjelmat, kuten X-Factor, Idols, ja Voice of Finland. Näiden edeltäjänä Suomen televisiossa nähtiin Syksyn Sävel -ohjelma, jota esittiin MTV3 kanavalla vuosina 1968-2001 ja 2011-2013. Alunperin kilpailu oli avoin kenelle tahansa, mutta suosion noustessa se muutettiin kutsukilpailuksi vuonna 1987. Kilpailuun kutsun saaneet laulajat olivat usein jo valmiiksi lanseerattuja laulajia, kuten Mikko Alatalo, Rainer Friman ja Irwin Goodman.

Samoihin aikoihin Syksyn sävelen kanssa suosittu oli myös Italialainen Lapset laulavat lapsille -laulukilpailu, joka televisioitiin Suomen televisiossa. Kilpailun yläikäraja oli 10 -vuotta, ja sekä laulajat, että tuomaristo olivat tavallisia Italialais lapsia.

Unohtaa ei pidä myöskään kerran vuodessa nähtävää Euroviisu spektaakkelia, jonka järjestää Euroopan yleisradiounioni. Kilpailun säännöt ovat tarkat, ja esitettävien kappaleiden tulee olla ennalta markkinoimattomia, ja varta vasten Euroviisuja varten sävellettyjä ja sanoitettuja. Ensimmäisen kerran Euroviisut televisioitiin vuonna 1956, jota ennen kilpailuja voitiin kuunnella radiosta ympäri Euroopan. Ennen vuosittaista finaalia jokaissa maassa valitaan osaanottaja, usein paikallisen televisioidun kilpailun kautta. Finaalissa jokainen osaan ottaja maan raati antaa pisteitä muille, ja voittaja on maa jolla on kilpailun loputtua suurin määrä pisteitä.

2000-luvun musiikki kilpailuohjelmat

Televisioidut musiikkikilpailu ohjelmat ovat jatkaneet voittokulkuaan läpi 2000-luvun. Useimmat perustuvat kansainvälisiin formaatteihin, jotka ovat tuotanto maasta riippumatta hyvin samankaltaisia, mutta paikallisilla tuomareilla varustettuja. Suomessa suosituin näistä ohjelmista on Voice of Finland, joka perustuu loistavien laulajien etsimiseen. Ohjelmakauden alussa kilpailijat valitaan sokko äänestyksellä, jotta heidän ulkonäkönsä tai esitys tyylinsä ei vaikuttaisi tuomaristoon. Kauden kuluessa ammatti muusikoista koostuva tuomaristo kouluttaa amatööri laulajista ammattimaisia tähtiä, ja voittaja valitaan lopulta katsojaäänestyksen kautta.

Kilpailuohjelmien lisäksi suomalaisessa televisiossa viime vuosina pinnalle on noussut Vain Elämää -ohjelma, jossa tunnetut muusikot esittävät toistensa kappaleita. Muusikot asuvat saman katon alla viikon ajan, ja viettävät vapaa aikaa tehden erillaisia ryhmä aktiviteetteja. Esitykset herättävät usein suuria tunteita katsojissa, ja alkuperäisessä artistissa, ja sarja antaa sydämmellistä vastapainoa kilpailuhenkisemmille ohjelmille.

soundgeisthelsinki - 2021