Michael Jackson

Michael Jackson

On vaikea kuvitella ketään, edes nuoremmista sukupolvista, ketä ei olisi koskaan kuullut yhtään Michael Jacksonin kappaletta. Häntä ei turhaan kutsuttu Popin Kuninkaaksi, sillä hänen kappaleensa ovat edelleen soittolistoilla ympäri maailmaa. Hän loi itselleen aivan uskomattoman uran, joka jätti jälkensä ja vaikutuksensa koko musiikkimaailmaan. Hän omistautui täydellä sydämellään musiikille elämänsä loppuun saakka.

Uran tähtihetket

Michael Jackson syntyi perheensä kahdeksantena lapsena. Perheen isä Joseph Jackson piti kotona tiukkaa kuria mistä myös Michael sai osakseen lyömistä ja rangaistuksia. Hänen laulutaitojaan kehuttiin jo hyvin nuorena ja hän liittyi veljiensä perustamaan Jackson Brothers yhtyeeseen mikä myöhemmin muutti nimensä tunnetuksi The Jackson 5:ksi. Michael oli vasta kahdeksanvuotias kun hänestä tehtiin yhtyeen pääsolisti. The Jackson 5 menestyi hyvin ja julkaisi monia albumeita. Michaelin taidot huomattiin ja häntä pidettiin erikoislahjakkaana ihmelapsena. Hän julkaisi myös muutaman sooloalbumin, vaikkakin The Jackson 5:n alaisuudessa. Myöhemmin yhtyeen nimi muuttui taas nimeksi The Jacksons ja heistä tehtiin myös televisio sarja, jossa Michael oli tanssi- ja lauluesitysten pääesiintyjä. Lopulliseen soolouraansa Michael kuitenkin lähti 70-luvun lopussa yhteistyössä Quincy Jonesin kanssa. Michael alkoi menestyä välittömästi soolourallaan. Vuonna 1979 julkaistu Off the Wall albumi oli ensimmäinen Yhdysvalloissa, josta nousi neljä kappaletta maan top 10 listaan. Samaa albumia on tänä päivänä myyty jo yli 20 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Seuraavana vuonna 1980 Michael voitti kolme American Music Awards palkintoa, kaksi Billboard palkintoa ja Grammy-palkinnon parhaasta miespuolisesta r&b-laulusuorituksesta.

Uran tähtihetket
Uran tähtihetket

80-luku piti Michaelin kiireisenä. Hän julkaisi lisää albumeita, ison määrän hittejä ja esiintyi jopa muutamissa elokuvissa. Michael  tuli koko maailman tietoisuuteen ja hän oli edelläkävijä monessa asiassa. Hänellä oli ilmiömäinen lauluääni. Hän osasi matkia lähes kaikkia erilaisia soittimia ja useissa hänen kappaleissaan voidaankin kuulla hänen itse tekemänsä taustaäänet. Voidaan sanoa että Michael Jacksonin inspiroimana musiikkivideot alkoivat tulla suosituksi. Legendaarinen Thriller video on saanut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja. Sitä esitetään edelleen ympäri maailmaa. Hänen videonsa eivät olleet pelkästään musiikkivideoita vaan ne olivat niin monipuolisia ja hyvin tehty että ne muistuttivat lyhyitä elokuvia.

Vaikutus musiikin ulkopuolella

Michael oli myös muodin edelläkävijä. Hänellä oli omalaatuinen tyyli ja hän on toiminut esikuvana monille nuoremman sukupolven artisteille. Hän näytti tietä modernille pop-musiikille ja monien artistien tyylistä voi kuulla ja nähdä vaikutteita Michael Jacksonista. Hän voitti urallaan lukuisan määrän erilaisia arvostettuja palkintoja kuten 13 Grammy-palkintoa ja hän sai oman tähtensä Hollywoodin Walk of Famelle. Michael kastettiin Jehovan todistajaksi teini-iässä äitinsä uskonnon mukaan. Hän harjoitti uskontoaan mukaan lukien ovelta ovelle saarnaamista jopa jo kuuluisana henkilönä ja sonnustautui erilaisiin valeasuihin jotta häntä ei tunnistettaisi. Hän kuitenkin erosi järjestöstä, kun erimielisyydet alkoivat käymään liian suuriksi hänen esittämänsä musiikin ja musiikkivideoiden takia.

Vaikutus musiikin ulkopuolella
Vaikutus musiikin ulkopuolella

Jackson oli todellinen hyväntekijä. Hän lahjoitti huomattavan summan omaisuudestaan ja tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Erityisesti sairaat lapset olivat hänen sydäntään lähellä. Hän rakensi Neverland Ranchilleen erilaisia huvipuistolaitteita sekä eläintarhan ja elokuvateatterin. Hän kutsui usein vakavasti sairaita lapsia Neverlandiin missä he voisivat viettää aikaa perheineen ja yöpyä heille varatuissa huoneissa. Michaelin viimeiset vuodet eivät olleet helppoja. Hänen huhuttiin ajautuneen konkurssiin. Neverland suljettiin kustannusten säästämiseksi ja Michael alkoi suunnitella viimeistä maailmankiertuettaan vuonna 2009. Kaikki ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan sillä 25. kesäkuuta 2009 hän kuoli sydänkohtaukseen kartanossaan Los Angelesissa. Michael Jacksonin legenda elää ympäri maailmaa ja on vaikea kuvitella että koskaan lakkaisimme kuulemasta hänen hittejään soitettavan radioissa ympäri maailman.

soundgeisthelsinki - 2021