Madonna

Madonna

Madonna tunnetaan yleisesti popin kuningattarena, ja hänen uransa on jatkunut täydellä syötöllä 80-luvulta saakka. Musiikin saralla rouva on uudistanut pop musiikkia puskemalla suvaitsevaisuuden rajoja, ja uudistamalla itseään kausimaisesti. Musiikin lisäksi Madonna on osoittanut taitonsa vaihtelevalla menestyksellä bisnes naisena, näyttelijänä, tuottajana, elokuvaohjaajana, sekä kirjailijana. Hän tekee myös aktiivisesti yhteistyötä monien hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Varhainen elämä

Madonna Louise Ciccone, syntyi 5 elokuuta 1958 katoliseen perheeseen Michiganin Bay Cityssä Amerikassa. Madonnan isän juuret olivat Italiassa, ja hänen äitinsä oli Kanadalainen. Perheeseen kuului Madonnan lisäksi kaksi veljeä ja kolme siskoa. Madonna kasvoi Detroitissa, ja hänen äitinsä menehtyi rintasyöpään pienen Madonnan ollessa viisivuotias.

Madonna oli ahkera koululainen, ja sai hyviä arvosanoja kautta opintojensa, mutta hänen käyttäytymisensä oli haastavaa. Tyttö tykkäsi tehdä kärrynpyöriä, ja muita aktiviteetteja jotka antoivat koulun pojille vilauksen hänen alusvaatteistaan. Nuori Madonna kävi baletti ja pianotunneilla, liittyi cheerleadereihin lukio aikoinaan, ja haaveili tanssijan urasta.

Hyvien arvosanojen vuoksi Madonnalle annettiin stipendin Michiganin yliopiston tanssilinjalle, josta hän kuitenkin jättäytyi pois 1978 ennen opintojen päättymistä. Nuori nainen muutti New Yorkiin, jossa hän työskenteli donitsi kaupassa ja modernin tanssin esiintyjä ryhmässä. Madonna jatkoi myös tanssin opiskelua, ja sai viimein töitä tunnettujen muusikoiden taustatanssijana.

Madonnan muusikon ura alkoi hänen muodostaessaan Breakfast Club yhtyeen poikaystävänsä Dan Gilroyn kanssa 1979. Tätä bändiä seurasi Emmy -yhtye, ja myöhemmin sooloura, joka lähti nousuun DJ Mark Kaminsin järjestettyä tapaamisen artistin, ja Sire Records -yhtiön perustajan Seymour Steinin välillä. Madonnan ensimmäinen single Everybody julkaistiin Lokakuussa 1982, tätä seurasi albumi Madonna heinäkuussa 1983, ja sisälsi kappaleen Holiday, joka kiipesi kansainvälisten levylistojen kymmenen parhaan joukkoon.

Madonnan tyylitaju ja hänen käyttämänsä vaatteet tekivät suuren vaikutuksen nuoriin naisiin kautta 80-luvun. Tyylin suunnittelusta oli vastuussa korusuunnittelija ja stylisti Maripol, joka puki nuoren naisen näyttäviin kerrostettuihin vaatteisiin, katolilaisesti symboolisiin koruihin, ja yli vaalensi tähden hiukset tarkoituksenomaisesti.

Madonnan toinen studioalbumi Like A Virgin nousi kansainvälisten listojen kärkisijoille, ja se oli ensimmäinen naispuolisen artistin levy, joka myi yli viisi miljoonaa kopiota jenkeissä. Kansainvälisesti levy on myynyt yli 21 miljoonaa kopiota. Levy, sen nimen jakanut raita ja tämän video, aiheuttivat närästystä moralistien keskuudessa, sillä niiden nähtiin kannustavan avioliiton ulkopuolisen seksin harrastamista. Tämä tottakai vain auttoi levyn myynnin kasvattamisessa, ja johti Madonnan esiintymiseen MTV Video Music Awards tilaisuudessa valkoisessa hääpuvussa. Madonna myös teki ensimmäiset näyttelijän työnsä 80-luvun puolessa välissä, hän sai ensimmäisen keskisuuren roolinsa elokuvassa Desperately Seeking Susan 1985, ja teki samana vuonna ensimmäisen Pohjois-Amerikan kiertueensa.

Uran nousukausi

80-luvun loppuvuodet näkivät Madonnan uran nousun vahvuudesta vahvuuteen. Artisti solmi sponsorisopimuksen Pepsi juomayhtiön kanssa, ja julkaisi kriittisesti arvostetun Like A Prayer -albumin. Sopimus Pepsin kanssa kariutui albumin nimikkokappaleen kanssa julkaistun videon sisältämiin katolisiin viittauksiin, ja niiden aiheuttamaan uskonnolliseen pannaan. Tämä riita vain nosti Madonnan mainetta ja myyntivoimaa hänen yleisönsä silmissä, ja 80-luvun loppuun mennessä MTV julisti Madonnan Vuosikymmenen Artistiksi.

Madonnan ura jatkui nousujohteisena kautta 90-luvun, ja hän aloitti oman musiikki ja elokuvatuotanto yhtiönsä, Maverickin, 1992. Madonna julkaisi viidennen studioalbuminsa nimellä Erotica, ja samoihin aikoihin kahvipöytä kirjan Sex. Madonnan imago siirtyi taiteellisesti sadomasokistiseen suuntaan, skandaalit jatkuivat, ja useat uskoivat hänen menneen liian pitkälle. 1996 julkaistu musikaali Evita, jossa Madonna näytteli nimiroolia, ja sen kanssa julkaistu soundtrack, saivat Madonnan uran kuitenkin takaisin raiteille.

Madonna on jatkanut tästä eteenpäin imagonsa uusimista tasaisin väliajoin. Hänen levynsä ja kiertueensa myyvät edelleen, mutta rouvan elokuva ohjaajan lahjat eivät ole saaneet kriittisesti kovinkaan suurta ylistystä. Madonna on arvioiden mukaan maailman varakkain naispuolinen viihdetähti.

soundgeisthelsinki - 2021