Kiss

Kiss

Kiss on Amerikkalainen sukkahousu heviyhtye, joka nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen 80-luvun alussa. Bändi on tunnettu mustavalkoisista kasvomaalauksistaan ja näyttävistä lavaesiintymisistään, ja moni varmasti tunnistaa bändin ulkomuodon heidän musiikkiaan paremmin. Yhtye on kokenut vuosien saatossa useita henkilöstön muutoksia, ja ainoat alkuperäiset jäsenet nykyisessä kokoonpanossa ovat Gene Simmons ja Paul Stanley.

Alkuvuodet

Kiss sai alkunsa New Yorkissa, jossa Simmons ja Stanley soittivat Wicked Lester nimisessä rockbändissä. Bändin ainoan albumin jäätyä levy-yhtiön hylle, miehet päättivät lähteä etsimään uutta musiikillista innostusta, ja perustivat uuden ryhmän. He tapasivat rumpali Peter Crissin Rolling Stones lehdessä ilmestyneen mainoksen välityksellä. Trio alkoi soittamaan yhdessä, ja kitaristi Ace Frehley liittyi kokoonpanoon vuonna 1973, ja yhtye muutti nimensä Kissiksi.

Bändin ensimmäinen keikka uudella nimellä ja kokoonpanolla tapahtui 30 tammikuuta 1973 Popcorn klubilla, New Yorkin Queens alueella. Keikkaa oli todistamassa huimat kolme yleisön jäsentä. Kissin jäsenet eivät käyttäneet juurikaan meikkiä ensimmäisillä keikoilla, ensimmäisen kerran mustavalkoiset naamiot nähtiin saman vuoden maaliskuussa. Kiss löysi itselleen managerin ja levytyssopimuksen vuoden loppuun mennessä.

Kiss aloitti ensimmäisen kiertueensa helmikuussa 1974, ja heidän esikois levynsä Kiss julkaistiin samassa kuussa.  Yhtyeen ensimmäinen televisioitu haastattelu The MIke Douglas Showssa aiheutti kohua julkisuudessa, sillä Simmons julisti olevansa pahan ruumiillistuma. Yhtyeen ensimmäinen levy ei ollut suuri kaupallinen menestys, ja se myi vain 750 000 kappaletta.

Myös yhtyeen seuraava levy Hotter Than Hell päätyi myyntitilastojen pohjamutiin, ja levy-yhtiö päätti lopettaa bändin kiertueen, ja laittaa heidät takaisin studioon levyttämään poppimaisempaa tuotantoa. Dressed to Kill levy julkaistiin 1975, se sisälsi Rock and Roll All Night kappaleen josta tuli myöhemmin bändin tunnetuin kappale, ja levy kohosi hieman parempaan kaupalliseen menestykseen.

Menestys ja sen lasku

Huonosta levyn myynnistä huolimatta bändin vauhdikkaat lavashowt alkoivat kerätä vakituista yleisöä. Spektaalimaiste konserttien aikana bändin jäsenet sylkivät tekoverta, nielivät tulta, ja erikoisefektit antoivat vaikutuksen soittimien tuleen syttymisestä ja räjähtämisestä. Yhtye saavutti vihdoin menestyksen levyjen myynnissä ensimmäisten live levytystensä kautta. Syyskuussa 1975 julkaistu tupla Alive! saavutti kultalevy statuksen. Tämä sementoi yhtyeen suosion laajan yleisön keskuudessa, ja pelasti heidän levy-yhtiönsä Casablancan varmalta konkurssilta.

Kiss julkaisi 70-luvulla useita menestys albumeja, mutta bändi alkoi myös rahastamaan yleisellä imagollaan. Kissin mustavalkoisen ulkomuodon ympärille kehitettiin useita oheistuotteita, Marvelin julkaisemista sarjakuvista Kiss meikki setteihin, ja pinball peleistä lounas laatikkoihin. Yhtyeen fani klubi Kiss Army toimi aktiivisesti ympäri maailmaa, ja jäsenmäärä nousi kuusi lukuisiin summiin.

Erikoisuutena yhtyeen levytyssopimuksessa oli vaatimus yhtyeenjäsenten soololevyjen julkaisusta. Nämä julkaistiin yhtä aikaa 1978, ja vaikka jokaisella levyllä esiintyi tarkasti vain yksi jäsenistä, niitä markkinoitiin Kiss levyinä. Levyt eivät menestyneet kaupallisesti, ja levy-yhtiö siirtyi suunnitelmansa kakkososaan, joka käsitti bändin esiintymisen elokuvassa. Kiss Meets the Phantom of the Park sai ensi-iltansa 28 lokakuuta 1978, ja elokuva oli sekä kaupallinen että kriittinen floppi.

Yhtyeen paluukiertue 1979 veti puoleensa huomattavasti pienempiä yleisöjä kuin heidän aikaisemmat keikkansa, ja menestyksen lasku alkoi vaikuttaa jäsenten välisiin suhteisiin. Rumpali Crissin soittotaidot hupenivat huomattavasti, ja hän sai potkut 1980, useiden väliaikaisten ratkaisujen jälkeen yhtye palkkasi Eric Carrin Crissin tilalle. Bändi näki useita miehistön vaihdoksia kautta 80-luvun, ja päätyi lopulta dramaattiseen ratkaisuun 1983, jolloin he ryhtyivät esiintymään ilman mustavalkoista meikkiä. Yhtye näki meikittömänä ajanjaksona muutamia pienimuotoisia levytys menestyksiä.

90-luvun loppuun mennessä nostalgia Kissiä kohtaan alkoi kasvamaan, ja bändi julkaisi yli neljä kiloa painavan Kisstory opuksen. He tekivät myös mammuttimaisen Worldwide Kiss Convention Tour -kiertueen, jonka esitykset olivat koko päivän tapahtumia, jonka aikana fanit pääsivät tutustumaan yhtyeen esiintymisasuihin, soittimiin, ja muihin museo tavaroihin. Kiss on keikkaillut vaihtelevalla aikavälillä tästä eteenpäin, ja bändin jäsenet tekevät usein cameo rooleja elokuvissa ja TV sarjoissa.

soundgeisthelsinki - 2021